mandag 4. oktober 2010

Kjøp av leilighet

Jeg har i dag underskrevet gjeldsbrevet som finansierer min nye leilighet på Teisen/Helsfyr i Oslo. Prosessen rundt kjøp av leilighet kan ikke beskrives som spesielt enkel, særlig er det blitt svært vanskelig å få lån hvis man ikke har rike foreldre, har arvet stort eller er gift med en velstående person. Jeg tjener i dag om lag 450 000kr i året, noe som er noe høyere enn landsgjennomsnittet; men ikke meget. Studielånet mitt er på 299 800kr og mitt nye boliglån er på 1 550 000kr. Totalt er min gjeldsbyrde derfor 1 849 800kr, eller én million åttehundre og førtini tusen åttehundre kroner. En solid sum, men fullt ut håndterlig med min inntekt. Kort fortalt betaler jeg inn om lag 7000kr til banken hver måned i renter og avdrag; et beløp som kan tenkes å øke noe hvis renten stiger. Dette har jeg også regnet på, og jeg vil ikke ha større problemer med å betjene en økning på renten til 9 % (jeg har 4 % rente i dag).

Tross alt dette var banken usedvanlig vrien å få lån fra, jeg måtte gå til fire forskjellige banker, og først når jeg fremla hytten min som sikkerhet gikk det i havn. Klager jeg? Egentlig ikke. Det er bra at bankene er strenge i sin utlåns praksis, men det blir noe hyklerisk når de samtidig nærmest kaster kredittkort etter folk. Vi må huske på at det var ikke ordinære boliglån som skapte finanskrisen i Norge, det var alle de forskjellige kredittkortene og forbrukslånene som ga Norge finansielle problemer. Jeg mener at bankene i større grad burde se på betjeningsevne, og i mindre grad se på eksisterende sikkerhet. Sparebank 1 var de som ga meg lån, og de gjør dette i større grad enn andre store banker som for eksempel DnBNOR, BNP-Paribas og Handelsbanken.

Leiligheten jeg har kjøpt meg er en to-roms på 51 kvm, har eget bad, kjøkken, soverom og stue og ligger 5 minutters gange fra der jeg arbeider. Alt i alt er jeg godt fornøyd og gleder meg til å flytte inn 1. desember i år.

Leilighet

3 kommentarer: