mandag 18. oktober 2010

Idiotiens fremmarsj

Jeg leser til min store misnøye hvordan Norges siste adelsfamilie, Herr og Fru Behn (også kjent som Prinsesse Märtha Louise og prinsessegemal Ari Behn), sammen med sin svigerfamilie skaper legitimitet til kvakksalvere som "vannprofeten" Masaru Emoto. Emoto er en av mange kvakksalvere som prøver å overbevise enkle mennesker om at "vann kan huske" og at "positive og negative vibrasjoner" forandrer vannets molekyler. Dette minner veldig om den verdensomfattende pesten kjent som Homøopati; læren om at vann husker og at "jo mer utvannet et stoff er jo kraftigere fungerer det". Altså rent oppspinn og kvakksalveri. Jeg mener, hadde Emoto sitt scene-show et forsøk på satire, performance-art eller en parodi på pengegriske TV- evangelister så hadde jeg ledd med. Men Emoto prøver altså å bli tatt helt seriøst.

http://www.dagbladet.no/2010/10/18/nyheter/prinsesse_mrtha_louise/healing/vann/masaru_emoto/13884083/

Så kan man si, slik apologistene gjerne gjør; hvilken skade gjør det om folk tror på slikt tull? Jo, det skal jeg fortelle dere:

Jacqeline Alderslade: Ble fortalt av sin homøopat at hun skulle gi opp sin "vestlige asthmamedisin" og heller bruke homøopatiske remedier. Hun døde kort tid senere av et asthma-anfall.

Cameron Ayres: Født med en sjelden sykdom som var mulig å behandle, men hans foreldre nektet da de ikke stolte på "konvensjonell" medisin. Homøopaten deres tryglet dem om å ta gutten til en ordentlig lege, men de nektet. Cameron døde.

Sylvie Cousseau: Ble diagnostisert med HIV. I dag er HIV som kjent fullt mulig å behandle, om ikke kurere (slik at man gjerne lever i 20-30 år til), men Sylvie ville behandles med homøopatiske remedier. Hun fikk AIDS kort tid etter og døde.

Isabella Denley: Dette lille barnet ble diagnostisert med epilepsi. En alvorlig sykdom som er fullt mulig å behandle med moderne medisin. Men nok en gang har vi å gjøre med tilbakestående foreldre som nekter å stole på ekte medisin, og i stedet sverger til homøopati/"naturmedisin". Hva skjer? Jo, babyen døde 13 mnd. gammel etter å ha kun blitt behandlet med homøopatiske remedier.

Jeg kunne listet opp hundrevis, ja tusenvis av lignende saker; men det er det ikke plass til. For videre lesning anbefaler jeg  følgende lenker:

http://www.whatstheharm.net/homeopathy.html
http://www.jennymccarthybodycount.com
http://www.randi.org/site/

Så hva er homøopatiske remedier? Dens grunnlegger, Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1775- 1843), mente at alle sykdommer utvikler seg fra bare tre kilder: Syfilis, veneriske vorter, og det han kalte "kløen". Mottoet for homøopati er "Similia similibus curantur" ("likt kurerer likt"). Den hevder at doser av stoffer som fremkaller visse symptomer vil lindre disse symptomene, men det er "doser" av ekstremt svekkete løsninger eller blandinger, så utvannet at ikke ett eneste molekyl av det opprinnelige stoffet er igjen. Faktisk er den homøopatiske remedien rent vann, ingenting mer. Teorien er at vibrasjoner eller "effekten" av det utvannete stoffet fortsatt er til stede og helbreder pasienten.

Det er noe som heter svindel og kvakksalveri. Hvis jeg hadde et selskap som annonserte at vi kunne omdanne bly til gull bare med vann, så hadde vi blitt felt av konkurransetilsynet for misvisende og løgnaktig reklame. Men så fort man ikler seg kappen "alternativ medisin" eller "åndelighet", da er liksom alt tillatt. Som vist ovenfor har dette ofte katastrofale følger. Dumhet og latterlig enkle løsninger er meget enklere for enkle folk å forholde seg til enn faktisk vitenskap (som ofte ikke er så enkelt eller svart/hvitt), og det er derfor vi aldri må la svindlere og kvakksalvere som Emoto få aksept i vårt (tross alt) siviliserte samfunn.

Doctor Schnabel von Rom (Doctor Schnabel from Rome)

2 kommentarer:

  1. man kan jo se på det som en måte å utrydde dumme folk på? 8D

    SvarSlett
  2. Heeheehee

    Ev0l muffin of D00m indeed!

    Men det er jo disse barna, da, vet du. De kan jo ikke noe for at foreldrene er hjernedøde idioter. Og når foreldre nekter å gi barna nødvendig helsehjelp fordi de "ikke stoler på vestlig medisin", da må noe gjøres.

    SvarSlett