tirsdag 26. april 2011

Presidentvalgkamp!

Presidentvalgkampen er igang i USA og selv om det er over et år til USA skal velge president for fire nye år så er det tydelig at Amerikanerne tror på prinsippet om "hvorfor utsette til i morgen det vi kan gjøre i dag".

Demokratene er heldige siden de har Obama som president og skal forsvare hans posisjon. Dette gjør at de slipper en opprivende nominasjonskamp først og kan fokusere på å få gjenvalgt Obama. Likevel er det et faktum at Obama sliter tungt om dagen og han gjør det ikke godt på meningsmålinger som viser om folk syntes han gjør en god jobb eller ikke. Det er mange grunner til det, blant annet en haug med brutte løfter (avslutte krigen i Irak, fangeleiren Guantanamo Bay, skape arbeidsplasser osv.); men også det enkle faktum at Obamas innsats i Afghanistan ikke fungerer og at økonomien i USA blir verre (ikke bedre). De som trodde på Obamas budskap om "change in Washington" har også blitt kraftig skuffet; lobbyistene i Washington er like ille som før og korrupsjonen regjerer overalt.

Når det er sagt har Republikanerne ikke et godt utgangspunkt. Den dårlige økonomien var noe Obama arvet fra den republikanske presidenten George W. Bush, det samme gjelder Guantanamo, Afghanistan og Irak. Bush's svært så liberale holdning overfor oljeselskapene sørget også for at den verste oljekatastrofen i USAs historie fant sted i Mexico Gulfen for ikke lenge siden. Obama gjorde faktisk en god innsats for å fikse det problemet og tvang BP til å opprette et fond på mangfoldige milliarder dollar til de som ble skadelidende p.g.a. utslippet. Men alt dette til tross er ikke problemet til Republikanerne George W. Bush eller en dyktig og retorisk kløktig president. Problemet til Republikanerne er at de ikke har noen sterke kandidater. Takket være galningene i Tea Party bevegelsen er det tullekandidater som Sarah Palin og (av alle ting) Donald Trump som fremstår som sterkest på USAs høyreside. Sarah Palin er, som alle vet, en dypt religiøs person som tror at jorden er 6000 år gammel og som ikke vet hva Hamas er for noe. Donald Trump hevder at Obama ikke er født i USA selv om fødselsattesten fra Hawaii er lett tilgjengelig for alle med tilgang til internett, Trump er imot at homofile skal kunne gifte seg, han er for dødsstraff og han lyver til stadighet med hvor rik han er (sist hevdet han at han hadde 7 milliarder dollar i banken, selv om Forbes oppga hans likvide verdi til 2,2 milliarder).

Gode republikanske kandidater for the Republican Party (som jeg er helt uenige med) hadde vært Rudi Guiliani, Jon Huntsman og John Thune (i slekt med meg!). Thune er nok ikke så veldig aktuell (relativt ukjent), men som en svært klassisk republikaner med hovedfokus på lavere skatter og mindre offentlige inngrep; kombinert med klassiske republikanske synspunkter på homofilt ekteskap og abort (imot og imot) så tror jeg Thune hadde hatt en sjanse til å vinne nominasjonsvalgkampen hvis han ville. Han ser også ut som "Mr America", med blå øyne, "supermann- hår", veltrent og solbrun; og i overflatens rike (USA) er dette store styrker å ha med seg. Men realistisk sett er det nok Huntsman eller Guiliani som vinner nominasjonen. Ingen av dem kan slå Obama, not by a long shot.

Så min spådom for 2012 er at Obama vinner nok en gang og kanskje får vi se noen reelle endringer i USA frem til 2016. Vi får håpe det.

National Civic Summit - American Flag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar