mandag 9. april 2012

Latvia 2012

Påsken tilbragte jeg i Riga, Latvia, og det var en svært lærerik opplevelse. Som nordmann har jeg vokst opp med et samlet mediekorps som indoktrinerer alle med ideen om at tidligere østblokkland er grå ingenmannsland: Moderne helveter fulle av kriminalitet, alvorlig fattigdom, nedslitte byer og sovjetiske boligblokker i forfall. Min idé om å reise til Riga i påsken sprang ut av min heller trange økonomi, og siden jeg trodde Riga var lutfattig måtte det jo være drittbillig. Jeg hadde også hørt at det var bra uteliv i Riga, mye takket være de lave prisene. Det jeg kom til å oppdage var at selv om utelivet i Riga er strålende, så er hovedattraksjonen ved byen dens fantastiske arkitektur, følelsen av trygghet, hvor velstående den er og friheten dens innbyggere og besøkende nyter godt av.

Å reise til Riga er billig. Jeg betalte 2800kr inkludert direktefly Gardermoen-Riga tur-retur, samt trestjerners hotellopphold midt i bykjernen fra tirsdag til fredag (3 netter). Jeg hadde trodd at levekostnadene i Riga skulle være billigere, særlig ølprisen var jeg overrasket over. Kort fortalt koster alt i Riga 1/3 av hva det gjør i Norge. En halvliter øl koster stort sett 20kr (noen ganger litt mer, noen ganger litt mindre), en drink koster stort sett det samme som en øl og en treretters middag på en ok restaurant koster ca 250kr (inkl. drikke). Det er altså billig for oss nordmenn, men ikke drittbillig slik jeg hadde trodd. Ser man på prisnivået på land i resten av EU er ikke Latvia spesielt billig. Det er bare det at vi i Norge er så vant til et prisnivå som er hinsides all fornuft at det å besøke hvilket som helst annet land i verden blir en billigferie. Sveits og Luxembourg er ærlige unntak.

Riga er en nydelig by, en av de vakreste jeg har sett. Bybildet som møtte meg kan oppsummeres som følgende: En ren og velstående by. Gatene var rene og ble rengjort flere ganger om dagen, jeg så kanskje én tigger i løpet av de fire dagene jeg var der, de aller fleste bygningene var nyrenoverte og velholdte, arkitekturen er fantastisk og tradisjonsrik og tilbudet av ting man kan finne på er svært omfattende. For å sammenligne med Oslo: Det første man møter når man trer ut av Oslo Sentralbanestasjon er hijab- og niqabkledde kvinner, afrikanske menn som roper til deg om billig dop, dusinvis av junkier som også roper ut om billig dop og/eller tigger om penger og selvfølgelig masse søppel og skitt strødd overalt. Oslos arkitektur er grusom, ingen sammenhengende trend noen steder, kun gamle nedslitte bygårder innimellom digre glass/betongbygninger fulle av stygge reklameskilt. Oslo er, med andre ord, et høl. Det første som møtte meg i Riga var pene velstående mennesker, et svært synlig gatepatruljerende politi (som gjør at man føler seg trygg), rene gater, flott arkitektur og en gjestmild og hyggelig lokalbefolkning. Jeg tenkte at det jo godt kan hende Rigas myndigheter bevisst har gjort Riga sentrum ren og pen for å tekkes turister som meg, men hvorfor i helvete kan ikke Oslo gjøre det samme? Hvorfor skal vi godta at Norges hovedstad totalt ødelegges av kriminalitet? Det er en skam at vi tillater Oslos ødeleggelse slik vi gjør. Forøvrig reiste jeg flere steder i Riga som var langt utenfor sentrumskjernen, og følelsen av optimisme og fremskritt var gjennomtrengende der også. Nye universiteter springer frem, nye bydeler bygges og hele Riga er full av internasjonale selskaper (særlig fra Skandinavia) som bidrar til å investere i Latvias fremtid. Hvorfor gjør de det? Fordi Latvia fører en politikk som er næringsvennlig. For eksempel har Latvia flat skatt på 26 % for all inntekt. Hver gang noen sosialister hevder at ingen land suksessfullt har gjennomført flat skatt; vis til Latvia. Latvias Human Development Index rangerer Latvia som "very high" og Latvia kan, etter finanskrisen i 08-10, vise til svært høy økonomisk vekst de siste to årene. Frem til finanskrisen hadde Latvia Europas høyeste økonomiske vekst. God, liberal økonomisk politikk fungerer; trass i sosialistenes advarsler om det motsatte. De landene som ikke har klart seg gjennom finanskrisen er nettopp sosialistiske land: Spania, Portugal og Hellas. Italia er et unntak, men de har vært styrt av en fascist; så deres undergang er ikke overraskende.

Gamlebyen er naturligvis hovedattraksjonen i Riga. Denne bydelen er svært godt ivaretatt og kan vise til svært lik arkitektur som under middelalderen. En ting som imponerte meg var at Latvia har restaurert gamle bygg som ble bombet under andre verdenskrig slik at de igjen ser ut slik de gjorde før bombingen. Hva gjorde man i Oslo? Man rev alt som var pent og bygget sovjetstilaktige gråbeingårder. Det er masse å se i Gamlebyen, men det er også her man finner flest barer og utesteder om kvelden. Jeg anbefaler alle å bruke 200 kroner på en guidet vandretur rundt i gamlebyen ettersom nesten hvert gatehjørne har en interessant historisk verdi. Jeg vandret generelt svært langt under mitt opphold i Riga, totalt ca 3,5 mil.

Maten i Latvia er ikke noe å rope hurra for. De lokale mattradisjoner imponerte ikke, for eksempel forsøkte jeg "hunter's plate" som bestod av spekemat og mørkt brød. Spekematen inkluderte griseører. Griseører smakte ikke godt, det var veldig seigt. Brødet lignet på pompernikkelbrød og var ikke særlig godt. Øl, derimot, det kan Latvierne. Det jeg endte opp med å gjøre var å spise utenlandske matretter på restaurant, særlig Tex-Mex fikk jeg billig og det var svært godt.

Utelivsmessig er Riga et eldorado. Det er flust av barer over hele byen og de har åpent stort sett fra 10 om morgenen til tidlig morgen. Alkoholservering får du stort sett døgnet rundt og kelneren så rart på meg når jeg spurte om det var mulig å få en halvliter øl og et shot Rigabalsam til frokosten min ("of course you can" var svaret hennes) klokken 08:30 om morgenen. I Norge får man som kjent ikke kjøpt sprit før etter klokken 13:00. Det er mange strippeklubber i byen, men her må man være litt forsiktig. Det er en forholdsvis vanlig svindel å bli utsatt for som man bør være klar over: Hvis man sitter ved baren alene er det fort gjort at det kommer en pen jente og spør om du vil spandere en drink på henne. Hvis du er dum gjør du det og regningen du da får samtidig er gjerne på rundt 1500 kroner. Jeg hadde heldigvis lest meg opp på dette før jeg dro så jeg unngikk problemet. Det er også å anbefale å ikke dra på nattklubber hvor det er få gjester ettersom innehaverne kan (jeg opplevde ikke dette) prøve å svindle de få gjestene som er der for å dekke opp for den lave omsetningen. Selv frekventerte jeg stort sett restauranter og små barer, så jeg hadde ingen problemer og opplevde kun å bli behandlet som en ønsket gjest overalt. Latviere var, slik jeg opplevde det, svært trivelige folk; men det er en god del russere i Latvia og russere er, som alle vet, noen jævla bråkete svin.

Det er svært mange museer i Riga, selv besøkte jeg kun ett; okkupasjonsmuseet. I motsetning til mange av de øvrige tidligere østblokklandene omtaler ikke Latviske myndigheter perioden som sovjetrepublikk som en frivillig union, men som regelrett okkupasjon. Dette er også anerkjent av EU og FN og i Riga finner man Okkupasjonsmuseet. Her får man grundig innføring i hvordan Latvia ble voldtatt først av russerne, så nazistene, før russerne (Sovjet) igjen tok over landet og voldtok dens befolkning. 1/3 av Latvias befolkning ble ila. okkupasjonen fra 1941-1990 drept eller døde som følge av sovjetisk fengsling eller tvungen relokalisering til Sibir. I tiden under Sovjet hadde ingen ytringsfrihet, tilfeldige fengslinger var svært vanlig og fattigdommen stor. Svært mange latviere mistet også sine hjem og eiendom til fordel for russiske offiserer eller andre nær til makten i Moskva. Russland hevder fremdeles at Latvia frivllig gikk inn i Sovjetunionen.

Latvia har selvfølgelig sine problemer som alle andre land, men det virker for meg som om de gjør svært meget riktig og kan vise til svært positive resultater.

Noen bilder må jo selvfølgelig til.

Utsikt over Riga, med en av de få resterende Stalinistiske bygninger til venstre:

Riga

Samme utsikten, men i et annet lys og med Europas høyeste TV- tårn på den andre siden av elven:

Riga2

Det restaurerte arkitektoniske mesterverket "The Blackheads", det gamle kjøpmannslauget for enslige (no joke) kjøpmenn. Bombet under 2. verdenskrig, bygd opp igjen i 1999:

Riga Old Town- Blackheads Detail

En fin statue midt i gamlebyen. Den skal visstnok representere et tysk folkeeventyr om en gruppe omreisende dyr som gjør sirkusopptredener, her brytende gjennom Berlinmuren fra øst mot vest:

Riga Old Town- Animal Troupé

En typisk gate i gamlebyen. Denne gaten ble visstnok brukt svært ofte av sovjetiske filmregissører som bakgrunn for diverse filmer (blant annet Sherlock Holmes):

Riga Old Town- Soviet Hollywood

Utsikt over Gamlebyen fra klokketårnet til St. Peterskirken (anbefales):

Riga Old Town

1 kommentar:

  1. innser at jeg nok ikke visste noenting om latvia sånn egentlig, men det virker jo som et sted verdt å besøke! :)
    og kjempefine bilder som vanlig :D

    SvarSlett