torsdag 19. mai 2011

I Amsterdam

Idet jeg skriver dette sitter jeg på Schiphol flyplass rett utenfor Amsterdam (eller jeg gjorde det når jeg begynte posten, nå sitter jeg hjemme). Min gode venn Lars Harald og jeg landet på Schiphol fredag kveld og har festet hver dag siden da. Lars Harald dro hjem i går (han måtte på jobb i dag), så i dag har jeg bare soset rundt og tatt litt bilder før fun fun fun på flyplassen. Men frem til i går har det altså vært festligheter hver ettermiddag og kveld. Amsterdam har fryktelig mange muligheter for de som ønsker å være festlige. Coffeeshops og barer er overalt, så kveldene har vært temmelig berusede. En greie med hasj (og marijuana; er forskjellige ting visstnok) er at man blir fryktelig trøtt og døsig av å prøve det. Det har altså blitt noen tidlige kvelder siden vi rett og slett så oss nødt til å prøve litt av Amsterdams mest berømte produkt (nei, ikke horer).

På coffeeshop etter noen space-cakes:
RedMe

Special- tea:
Special Tea

Jeg bodde på Hotel Oranje Tulip:
Hotel Oranje Tulip

Red Light District, også kjent som "De Wallen", ligger midt i Amsterdams historiske sentrum og har den peneste arkitekturen i hele byen. Området er også fullt av horer, men i motsetning til i Oslo sentrum så drar ikke disse gledespikene på gaten og trakasserer uskyldige turister; de står i glassbur og lar deg være i fred. Begrepet vindushopping får liksom helt ny mening når man vandrer gatelangs i Red Light District. Men fra spøk til alvor; det er faktisk et herlig område med masse kule barer og coffeeshops, og som sagt er arkitekturen her meget penere og mer ivaretatt enn i resten av sentrum.

Red Light District:
Red Light District

Steakhouse, café og coffeeshop in one building? Bare i Amsterdam:
Coffeeshop-2

The first coffee shop in Amsterdam:
Coffeeshop-3

Generisk coffeeshop:
Coffeeshop

Amsterdam har også mange flotte museer og berømte bygninger verdt å besøke. Vi var innom Rijksmuseum på lørdag, noe som var en enorm nedtur. Hele Rijksmuseum er under rekonstruksjon, så kun en liten samling er på utstilling. Heldigvis var, blant andre mesterverk, Rembrandts "The Night Watch" utstilt noe som var verdt turen. Men resten av utstillingen var dessverre fryktelig skuffende og begrenset. Man skal vanligvis bruke minst en hel dag på å gå igjennom Rijksmuseum, vi brukte 20 minnutter på å grundig gå igjennom alt som var på utstilling. Vi hadde lengre perioder hvor vi disponerte dagene på egenhånd, og jeg brukte noe av tiden på en tur til The Torture Museum. Det var triste saker. Svært dårlige illustrasjoner, lite historiske fakta, blanding av myter (Jernjomfruen) med fakta (strekkbenk) og annet tull fylte hele museet.

Også har de nisser der, men de kaller dem for "La Chouffe" (et øl) tydeligvis:
Nisse

Men, det er en del fine statuer i Amsterdam:
Dam square statue

Og noen rare noen:
Amsterdam Statue

Pannekaker er jævlig digg og i Amsterdam er det masse pannekaker å få. Alle de 500 jeg spiste var fulle av nam og nammenam:
Pancake in Amsterdam

Vi tok også en obligatorisk kanalbåttur, kostet 20 Euro (160kr) og vi gikk av altfor tidlig i den tro at man kunne hoppe på kanalbåter jevnlig. Dessverre viste det seg at kanalbåtene sluttet å gå en halvtime etter at vi hoppet av, så vi måtte komme oss hjem for egen motor.

Kanal som vi kjørte kanalbåt i:
Amsterdam Canals

Jeg egentlig gått jævlig langt i min tid i Amsterdam og har store gnagsår på begge føttene (særlig på tærne rett til venstre for lilletærne), så jeg regner det for min trim denne uken. Lars Harald og jeg leide selvfølgelig sykler da det er helt fremragende å komme seg overalt når man har sykkel. Alle veier har eget sykkelfelt og, hvis du ikke visste dette allerede, Nederland er svært lite kupert.

Typisk Amsterdam arkitektur:
Amsterdam Cityscape

Rijksmuseum:
I Amsterdam

Rijksmuseum
Anbefalinger til andre som drar til Amsterdam:

- Rijksmuseum når det er åpnet skikkelig.
- Byvandring
- Red Light District
- Pannekaker! Så jævlig digg.
- Lei en sykkel!
- Festing

En fyllesyk Thomas:
Me

1 kommentar:

  1. ooooh, so jealous! it sounds like you had an awesome time~
    thanks for posting pictures :DDD

    SvarSlett